Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Koirien jalostus ja pitäminen

Nämä otsikossa mainitut kaksi asiaa kulkevat jossain määrin käsikädessä ja siksi kirjoitan perjaatteet mitä meidän kennelissä noudatetaan.

Koiran pennuttaminen ja rodun jalostaminen edellyttää, että kyseinen koira on rodunedustajanaan hyvä. Sitä, mikä sitten on hyvä, onkin hiukan vaikeampi määritellä. Jokaisella koiranomistajalla tulisi olla kriittinen kanta oman koiran tasosta ja miettiä rehdisti onko tämä tosiaan hyvä vai ei. Ja kun whippettejä lukuunottamatta muut rodut ovat meillä metsästyskoiria, niin kirjoitan niitä silmällä pitäen. Käyttöominaisuudet pitää tietysti asettaa käyttökoiran tärkeimmiksi ominaisuuksiksi. Eikä tässä kohtaa pidä langeta lankaan ja tuijottaa pelkästään kva titteliä nimen edessä. Se kun ei nykyisin todellakaan tarkoita, että kyseessä on hyvä koira vaan sen, että se koira haukkuu ja sille varmasti kaatojakin saa. Mutta nykyisillä hirvikoesäännöillä kaikista työmaallaan pysymättömistä koiristakin saa kva:n. Sen vuoksi kannattaa tutkia koetapahtumat tarkasti läpi ja o yo:ta tarkottaa niissä muutakin kuin sen, että isäntä on epäonnistunut koulutuksessa. Niillä koirilla on metsästysintoa. Mielestäni koiran on kestettävä ilman omaa yhteydenottoa työmaalla vähintään reilun erän verran eli 7-8 tuntia, jotta koiran voidaan sanoa omaavan riittävän metsästysinnon. Metsästysinnon mittari on myös koiran haku. Jos koira ei hae ja se on terve niin silloin siltä puuttuu into tai riistavietti tai pahimmassa tapauksessa molemmat. Tälläisiä koiria löytyy nykyisin myös jämpteistä ja koirista jotka ovat kva arvon haukkuneet. Siinä korostuukin sitten omistajan vastuu antaako urostaan jalostukseen tai astuttaako narttua. Valitettavasti näitä kumpaakin tehdään.

Metsästysinto on ominaisuus joka periytyy ja se on jalostuksessa erittäin tärkeää. Se nimittäin laimenee sukupolvien jatkuessa, jos huonon innon omaavia koiria jalostetaan.

On olemassa myös ns. muotisukuja joita on käytetty paljon jalostukseen. Liikaa ei tietenkään ole hyvä samoja koiria jalostaa, mutta ei myöskään pidä tuijottaa liikaa esiintyykö suvuissa vaikka toisessa tai kolmannessa polvessa joku menneen ajan muotiuros. Nykyisin monellakin rodulla geenikanta on jo niin laaja, että se ei vaikeuta enää tulevilla pennuilla puolison löytymistä. Tätä seikkaa tärkeämpi on edelleen tuo käyttöominaisuuksien vaaliminen.

Terveystutkimukset ovat joiltain osilta pakollisia ja eri roduilta vaaditaan eri tutkimuksia. Ne ei nykyisellään ainakaan liian tiukkoja ole vaan jopa tiukempaakin linjaa saisi joissain asioissa noudattaa. Käyttäkää hyvät ihmiset koirianne tutkimuksissa. Se antaa rodulle tärkeää tietoa ja palvelee meitä kaikkia.

Meillä koirat ovat rodusta riippuen joko sisällä tai tarhassa. Tarhakoiratkin nukkuvat metsäpäivän jälkeen yön sisällä, jotta lihakset ei viilene liian äkkiä ja turkki kuivuu kunnolla. Tarhakoiratkaan meillä ei ole pelkästään tarhassa vaan niille järjestetään useamman kerran päivässä aktiviteettia lenkkeilemällä ja meidän piha on aidattu ns. riista-aidalla joten siinä voi antaa koirien juosta vapaana vuodenajasta riippumatta. Koirat ovat meillä perheenjäseniä ja niistä pidetään oikeasti hyvää huolta. Ne myös saavat mahdollisuuksia näyttää kykynsä omassa työssään ja jos näytöt ovat riittävät niin paikka loppuelämäksi on lunastettu. Mutta koska tarkoitus on päästä myös jalostamaan koiria ja ihmisen aika on rajallinen käyttää harrastukseenkin niin joutuu väkisinkin tekemään myös järkiperäisiä ratkaisuja jos koiralta ei löydy haluttuja ominaisuusia, vaikka tilaisuuksia niiden esittämiseen on annettu riittävästi, niin koiralle etsitään uusi koti.

Pennun ottajalta odotamme, että koira saa hyvä kodin jossa sen kanssa harrastetaan muulloinkin kuin metsällä ja koira saa myös tarpeeksi tilaisuuksia toteuttaa työtään. Näyttelyissä toivomme koiran käyvän vähintään sen yhden kerran ja kokeisiin kannustamme, jos koiralla suinkin taipumukset riittää. Järjestämme tarvittaessa maaston ja tuomaritkin.

Tälläiset asiat nyt päällimmäisenä tulivat mieleen ja yhtenä hyvänä mittarina koiran pennutusta suunniteltaessa kannattaa miettiä olisitko itse valmis ottamaan kyseisestä yhdistelmästä pennun. Jos vastaus on kyllä, niin ollaan jo oikeilla jäljillä. Rehellisellä ja avoimella pelillä syntyy parhaat lopputulokset tässäkin asiassa ja siihen panostetaan meilläkin.

Toivottavasti tulevaisuudessa pääsemme teettämään rotujensa hyvillä edustajilla pentuja aktiivisesti harrastaviin koteihin.

©2019 Kelmikulman kennel - suntuubi.com